Πλοκάμια στην Κίνα απλώνει το ΕΛΚΕΘΕ

Μέλη της κινέζικης αντιπροσωπείας με ερευνητές του ΙΘΑΒΒΥΚ – ΕΛΚΕΘΕ

Από: https://www.patris.gr/2017/10/31/plokamia-stin%e2%80%88kina-aploni-elkethe/

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ Οκτ 31, 2017

Μέλη της κινέζικης αντιπροσωπείας με ερευνητές του ΙΘΑΒΒΥΚ – ΕΛΚΕΘΕ

Τα… πλοκάμια του στην Κίνα απλώνει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Η επίσκεψη τριμελούς αντιπροσωπείας στελεχών από το Τρίτο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Κίνας (ΤΙΟ), στο ΕΛΚΕΘΕ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη Παρασκευή.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι καθηγητής, Haifeng ZHANG, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τρίτου Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, καθηγητής Changan XU, Αντιπρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου για τη Βιώσιμη Χρησιμοποίηση των Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΤΙΟ (Xiamen. Κίνα) και Δρ. Xiaohui SUN, μεταδιδακτορικός ερευνητής του στο ίδιο Κέντρο.

Την προηγούμενη Πέμπτη υπογράφηκε στην Ανάβυσσο από τον καθ. Haifeng ZHANG και τον πρόεδρο του ΕΛΚΕΘΕ, καθηγητή Σπυρίδωνα Μαυράκο, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων (ΤΙΟ και ΕΛΚΕΘΕ).

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στις Γούρνες, την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια επαφών με τους Κινέζους επιστήμονες, που είχε ο δ/ντής του ΙΘΑΒΒΥΚ – ΕΛΚΕΘΕ, δρ. Αντώνης Μαγουλάς, ως μέλος της αντιπροσωπείας του  ΕΛΚΕΘΕ, που είχε επισκεφτεί τον Νοέμβριο του 2015 το ΤΙΟ στο Xiamen της Κίνας. Σκοπός των επαφών αυτών είναι η ανάπτυξη συνεργασιών, κυρίως στον τομέα της θαλάσσιας βιοτεχνολογίας.

Ελλάδα – Κίνα συμμαχία

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Κινέζων επιστημόνων παρουσιάστηκαν από ερευνητές του ινστιτούτου δραστηριότητές τους που δυνητικά αποτελούν πεδία ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων μεταξύ των δύο μερών.

Ακολούθησε ξενάγηση σε επιλεγμένα εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις των υδατοκαλλιεργειών, όπου διεξάγονται πρωτοποριακά επιστημονικά έργα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς επίσης και στο Ενυδρείο Κρήτης του ΕΛΚΕΘΕ.

Οι Κινέζοι επιστήμονες εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους από τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικά θετικό κλίμα και βοήθησε να τεθούν οι βάσεις για μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και φορέων  σε τομείς αιχμής των θαλασσίων ερευνών.

Comments are closed.