Καταδυτικό πάρκο στη Σταλίδα Ηρακλείου

Από: https://hania.news/2019/11/20/καταδυτικό-πάρκο-στη-σταλίδα-ηρακλεί/

Προχωρούν οι διαδικασίες για το δεύτερο καταδυτικό πάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, το οποίο και χωροθετείται στη Σταλίδα.

Η  Επιτροπή Περιβάλλοντος,  στις 18 Νοεμβρίου, έδωσε τις σχετικές εγκρίσεις, ώστε μετά από τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για το καταδυτικό πάρκο του Μονοναύτη, να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για το καταδυτικό πάρκο της Σταλίδας.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, τόνισε πως η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τέτοιες προσπάθειες, αφού είναι χρέος της να ενισχύσει συνολικά ενέργειες για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενίσχυση της βιοποικιλότητας, αλλά και δημιουργία ελεγχόμενων θαλάσσιων περιοχών.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ξυλούρης, ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, η οποία εφόσον προχωρήσει μπορεί να προσελκύει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όπως τονίστηκε μάλιστα, δεδομένου του κλίματος και των συνθηκών που επικρατούν στην Κρήτη, είναι εφικτό να πραγματοποιούνται καταδύσεις ακόμα και δέκα μήνες τον χρόνο.

Πάρκο – Όαση

Τη μορφή μιας υποθαλάσσιας «όασης» έχουν σκοπό να κατασκευάσουν οι δημιουργοί του καταδυτικού πάρκου στη Σταλίδα.

Ήδη στην περιοχή, η καταδυτική δραστηριότητα είναι έντονη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο εκτιμά ότι μια πόντιση τεχνητών υφάλων και ενδιαιτημάτων θα κάνει πολύ πιο ελκυστική την κατάδυση στην περιοχή.

«Ο βυθός θα είναι πιο ελκυστικός για τους αυτοδύτες» ανέφερε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ο τεχνικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Γιώργος Καραπιδάκης για να προσθέσει:

«Οι επισκέπτες πλέον θα μπορούν να βλέπουν έναν πιο όμορφο διάκοσμο μέσα στον βυθό, καθώς και τεχνητούς υφάλους.  Κατά συνέπεια, αυτοί που έρχονται κι αυτοί που θα ενδιαφέρονται να έρθουν, θα έχουν να δουν ένα καλύτερο διάκοσμο. Άρα, στην περιοχή θα έχουμε περισσότερη προσέλευση αυτοδυτών».

Όπως υποστήριξε ο κ. Καραπιδάκης, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, θα οριστικοποιηθούν τα σημεία εισόδου τόσο των πλοίων, όσο και τα σημεία εισόδου στο πάρκο και οι διαδρομές.

Το πάρκο θα έχει συνολική έκταση 22,5 στρεμμάτων και θα είναι μικρότερο από αυτό του Μονοναύτη στον δήμο Μαλεβιζίου.

Comments are closed.