Research Directions:
Production technologies
Biomarkers and bioassays
Description:
The objectives of the project is to develop new materials for the aquaculture nets with antifouling action being also environmentally friendly.
Καινοτόμα υλικά για δίκτυα ιχθυοκαλλιέργειας με περιβαλλοντικά φιλική αντιρρυπαντική δράση
ΟΠΣ (MIS) 5029684
Η προσκόλληση φυκιών και άλλων οργανισμών στα δίχτυα και τις λοιπές δομές της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα στους θαλάσσιους κλωβούς. Η συχνή αντικατάσταση των διχτυών ή η χρήση χημικών αντιρρυπαντικών αποτελεί ένα συνεχές έξοδο και ένα στρεσογόνο παράγοντα για τα ψάρια. Παράλληλα, το περιβαλλοντικό κόστος από την χρήση των χημικών είναι μετρήσιμο στους οργανισμούς που ζουν γύρω από τις ιχθυοκαλλιέργειες. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια χρήσης εναλλακτικών υλικών για την κατασκευή διχτυών. Το έργο στόχευε στην ανάπτυξη καινοτόμων υλικών για ιχθυοκλωβούς υδατοκαλλιέργειας, βασισμένων σε πολυμερή νανοσύνθετα και πολυμερικές επιστρώσεις, τα οποία μπορούν να προσφέρουν αντιρρυπαντική δράση. Η προσέγγιση που επιλέχθηκε ήταν:
- Ο συνδυασμός μηχανισμών, δηλαδή φωτοκατάλυση, αλλαγές στην γωνία επαφής, αυτοκαθαρισμός και βιοκτόνα δράση
- Ο συνδυασμός υλικών όπως πολυμερή με οξείδια μετάλλων και μεταλλικά νανοσωματίδια καθώς και ειδικές πολυμερικές επιστρώσεις
Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκαν διάφορα υλικά με ικανότητα antifouling συμπεριφοράς τόσο σε εργαστηριακές συνθήκες όσο και σε πιλοτική αλλά και παραγωγική κλίμακα.
Τα υλικά που δοκιμάστηκαν περιελάμβαναν:
- HDPE με ενσωματωμένο TiO2, και καλυμμένο με νανοσωματίδια Cu
- HDPE με ενσωματωμένο TiO2:Cu
- πολυμερικές επικαλύψεις
Όπως αποδείχθηκε τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη προσκόλληση μικρο-οργανισμών, ενώ παράλληλα εμφάνιζαν χαμηλή αποδέσμευση ουσιών στο θαλάσσιον περιβάλλον.