Το ΕΛΚΕΘΕ εξάγει τεχνογνωσία για την υδατοκαλλιέργεια στην μακρινή Νέα Ζηλανδία

Πηγή ΕΡΤ News: https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/to-elkethe-exagei-technognosia-gia-tin-ydatokalliergeia-stin-makrini-nea-zilandia/

Την προωθημένη τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ στην αναπαραγωγή ψαριών για υδατοκαλλιέργειες “εξήγαγαν” στη Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών βρέθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Φυτών και Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας. Ο Δρ Ιωάννης Παπαδάκης και ο Δρ Ιωάννης Φακριάδης, μαζί με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Αυστραλία και την Ιαπωνία, συμμετείχαν με τους Νεοζηλανδούς συναδέλφους τους σε πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ταμείο Catalyst Seeding Υπουργείου Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Απασχόλησης της Νέας Ζηλανδίας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη πειραματικών προσεγγίσεων για ιθαγενή είδη ψαριών της Νέας Ζηλανδίας, για την αντιμετώπιση αναπαραγωγικών δυσλειτουργιών και την παραγωγή ιχθυδίων με σκοπό την εμπορική εκτροφή σε θαλάσσιους κλωβούς.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ, οι δραστηριότητες του συνεργατικού αυτού προγράμματος επικεντρώνονται στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την πρόκληση αναπαραγωγής και την τεχνητή γονιμοποίηση, την κρυοσυντήρηση αναπαραγωγικού υλικού και την παράταση της περιόδου αναπαραγωγής του Australasian snapper (Chrysophrys auratus, ένα είδος φαγκριού) και του silver trevally (Pseudocaranx georgianus). Πρόκειται για θαλάσσια είδη συγγενικά σε άλλα που καλλιεργούνται εμπορικά στην Ελλάδα (όπως η τσιπούρα, Sparus aurata το φαγκρί, Pagrus major και το μαγιάτικο, Seriola dumerili), και οι μέθοδοι και τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα για την εκτροφή αυτών των ειδών μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αντίστοιχων μεθόδων για τα είδη της Νέας Ζηλανδίας.

Έτσι, ο Δρ Ιωάννης Παπαδάκης παρουσίασε την εργασία του σχετικά με την αξιολόγηση των πρωτοκόλλων εκτροφής νυμφών του Australasian snapper, ενός από τα κύρια υποψήφια είδη για τη διαφοροποίηση της υδατοκαλλιέργειας της Νέας Ζηλανδίας.

Από την πλευρά του, ο Δρ Ιωάννης Φακριάδης παρουσίασε τις εργασίες που έγιναν για τη μελέτη της αναπαραγωγής του μαγιάτικου και του κρανιού, καθώς και τις μεθόδους που αναπτύχθηκαν για την ανάλυση σπέρματος με τη βοήθεια υπολογιστή και την αξιολόγηση της ποιότητάς του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο ερευνητές συμμετείχαν σε πειράματα για την παρακολούθηση της αναπαραγωγικής κατάστασης του Australasian snapper και την συλλογή σπέρματος και αξιολόγησαν τις διαδικασίες εκτροφής προνυμφών που χρησιμοποιούνται για το ίδιο είδος.

Το επόμενο έτος, ο συντονιστής του προγράμματος από το ινστιτούτο PFR, Dr. Mathew Wiley και ορισμένοι από τους ερευνητές της κοινοπραξίας από την Ιαπωνία και την Αυστραλία θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη, με την ευκαιρία του 12ου Διεθνούς Συμποσίου για την Αναπαραγωγική Φυσιολογία των Ψαριών που θα πραγματοποιηθεί στη Χερσόνησο της Κρήτης μεταξύ 15 και 19 Μαΐου 2023. Ξεκινώντας από το 1977, το διεθνές αυτό συμπόσιο διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια, σε διαφορετική χώρα ανά τον κόσμο, και το παρακολουθούν οι σημαντικότεροι ερευνητές στον τομέα της αναπαραγωγής των ψαριών παγκοσμίως, καθώς και μεγάλος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών.

* Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) είναι ένα από τα τρία ινστιτούτα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με έδρα το Ηράκλειο, Κρήτη και εγκαταστάσεις στην Ανάβυσσο, Αττικής και Σούδα, Χανίων. Με προσωπικό 129 άτομα και 24 τακτικούς ερευνητές δραστηριοποιείται στην θαλάσσια βιοποικιλότητα, γενετική και γονιδιωματική, και τις υδατοκαλλιέργειες.

* Ο Δρ Ιωάννης Παπαδάκης είναι ερευνητής του ΙΘΑΒΒΥΚ είναι και επικεφαλής του Cretaquarium. Ειδικεύεται στη μελέτη της οντογένεσης των λειτουργικών συστημάτων που συσχετίζονται με την διατροφική συμπεριφορά των θαλάσσιων ψαριών (όπως το πεπτικό σύστημα και η όραση).

* Ο Δρ Ιωάννης Φακριάδης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΙΘΑΒΒΥΚ.

Comments are closed.