Πηγή: https://www.cretalive.gr/kriti/boytia-sto-bytho-me-kapetanioys-toys-ereynites-toy-ithabbyk
Της Κατερίνας Μυλωνά
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών δραστηριοποιείται στην θαλάσσια βιοποικιλότητα, γενετική και γονιδιωματική, και τις υδατοκαλλιέργειεςΗ σημερινή “Βραδιά ερευνητή” δεν είναι όπως οι προηγούμενες. Κάθε χρόνο οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών πλημμύριζαν από κόσμο που διψούσε για να μάθει τα μυστικά του βυθού.
Φέτος, λόγω πανδημίας, το κοινό μπορεί να έρθει σε επαφή με τις δράσεις του ΙΘΑΒΒΥΚ μέσα από το βίντεο που δημιούργησαν οι επιστήμονές του.
Ρίχνουν φως στα μυστήρια της θάλασσας
Το ΙΘΑΒΒΥΚ είναι ένα από τα τρία ινστιτούτα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και εγκαταστάσεις στην Ανάβυσσο Αττικής και Σούδα, Χανίων. Με προσωπικό 120 ατόμων και 27 τακτικούς ερευνητές, δραστηριοποιείται στην θαλάσσια βιοποικιλότητα, γενετική και γονιδιωματική, και τις υδατοκαλλιέργειες.
Στον τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, οι δραστηριότητες του ΙΘΑΒΒΥΚ κατευθύνονται στη μελέτη της φυσιολογίας των ψαριών, της διατροφής, της συμπεριφοράς, της υγείας και της ευημερίας των θαλάσσιων ψαριών με δυνατότητα παραγωγής υδατοκαλλιέργειας. Η έρευνα διεξάγεται σε όλα τα στάδια της ζωής, από την πρώιμη ανάπτυξη, τους νεαρούς, την ανάπτυξη και την πάχυνση και την αναπαραγωγή. Ο γενικός στόχος αυτής της έρευνας είναι η απόκτηση σχετικών γνώσεων σχετικά με την εκτροφή με σκοπό την ανάπτυξη ή / και τη βελτιστοποίηση μεθόδων για τη βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας.
Οι εγκαταστάσεις
Στον τομέα της Γενετικής και Μοριακής Βιοτεχνολογίας, οι δραστηριότητες του ΙΘΑΒΒΥΚ περιλαμβάνουν γονιδιωματική και μεταγραφική ώστε να επιτρέπουν την κατανόηση της εξέλιξης, της λειτουργίας και της δομής των γονιδιωμάτων, τη γονιδιακή έκφραση σύμφωνα με τα στάδια της ζωής και του περιβάλλοντος, τη μικροβιακή ποικιλομορφία και περιβαλλοντική γονιδιωματική, ενώσεις γονότυπου-φαινοτύπου και χαρτογράφηση γονιδίων σε είδη στόχους για να ρίξει φως στη γενετική βάση των χαρακτηριστικών εμπορικού ενδιαφέροντος. Άλλες ερευνητικές κατευθύνσεις είναι η γενετική πληθυσμών, η συστηματική, η φυλογενετική και η εξελικτική ιστορία των θαλάσσιων και γλυκών υδάτων, αλλά και των χερσαίων ειδών με χρήση μοριακών εργαλείων.
Στον τομέα της Βιοποικιλότητας και διαχείρισης οικοσυστημάτων, οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν συλλογή, ταξινόμηση και διάδοση δεδομένων θαλάσσιας βιοποικιλότητας, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνικές και τεχνικές διαχείρισης πληροφοριών για τη διάδοση καινοτόμων τεχνολογικών επιτευγμάτων και προϊόντων. Γίνεται επίσης εφαρμοσμένη και βασική έρευνα για την προστασία και τη διαχείριση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, μεθόδων και υπηρεσιών στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της θαλάσσιας περιβαλλοντικής τεχνολογίας. Τέλος, στόχος του ΙΘΑΒΒΥΚ είναι η αειφόρος χρήση της βιολογικής ποικιλομορφίας και των συστατικών της με ολιστικό τρόπο.
Φωτογραφία εξωφύλλου Thanos Dailianis/ IMBBC-HCMR