Πηγή CretaLIVE: https://www.cretalive.gr/kriti/elkethe-enonei-ta-heria-me-institoyto-tis-neas-zilandias
Πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ινστιτούτου Φυτών και Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας (Plant and Food Research, PFR)
Στις αρχές Νοεμβρίου 2022, ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του ΕΛΚΕΘΕ (https://imbbc.hcmr.gr) πέρασαν μια εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Φυτών και Τροφίμων (PlantandFoodResearch, PFR) της Νέας Ζηλανδίας (https://www.plantandfood.com/en-nz/).
Η επίσκεψη των Ελλήνων ερευνητών έγινε στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ταμείο Catalyst Seeding Υπουργείου Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Απασχόλησης της Νέας Ζηλανδίας, και διοικείται από τη Royal Society TeApārangi. Ο Δρ Ιωάννης Παπαδάκης και ο Δρ Ιωάννης Φακριάδης, μαζί με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Αυστραλία και την Ιαπωνία, συμμετείχαν με τους Νεοζηλανδούς συναδέλφους τους στο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη πειραματικών προσεγγίσεων για ιθαγενή είδη ψαριών της Νέας Ζηλανδίας, για την αντιμετώπιση αναπαραγωγικών δυσλειτουργιών και την παραγωγή ιχθυδίων για εμπορική εκτροφή σε θαλάσσιους κλωβούς.
Οι δραστηριότητες του συνεργατικού αυτού προγράμματος επικεντρώνονται στην ανάπτυξη τεχνολογιών για α) την πρόκληση αναπαραγωγής και την τεχνητή γονιμοποίηση, β) την κρυοσυντήρηση αναπαραγωγικού υλικού και γ) την προώθηση και παράταση της περιόδου αναπαραγωγής του Australasian snapper (Chrysophrysauratus, ένα είδος φακριού) και του silver trevally (Pseudocaranxgeorgianus). Αυτά τα θαλάσσια είδη είναι συγγενικά θαλάσσιων ειδών που καλλιεργούνται εμπορικά στην Ελλάδα (όπως η τσιπούρα, Sparus aurata το φαγκρί, Pagrus major και το μαγιάτικο, Seriola dumerili), και οι μέθοδοι και τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα για την εκτροφή αυτών των ειδών μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αντίστοιχων μεθόδων για την εκτροφή των νέων αυτών ειδών της Νέας Ζηλανδίας.
Ο Δρ Ιωάννης Παπαδάκης -ο οποίος εκτός από ερευνητής του ΙΘΑΒΒΥΚ είναι και ο επικεφαλής του Cretaquarium- ειδικεύεται στη μελέτη της οντογένεσης των λειτουργικών συστημάτων που συσχετίζονται με την διατροφική συμπεριφορά των θαλάσσιων ψαριών (όπως το πεπτικό σύστημα και η όραση) και παρουσίασε την εργασία του σχετικά με την αξιολόγηση των πρωτοκόλλων εκτροφής νυμφών του Australasiansnapper, ενός από τα κύρια υποψήφια είδη για τη διαφοροποίηση της υδατοκαλλιέργειας της Νέας Ζηλανδίας.
Ο Δρ Ιωάννης Φακριάδης -μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΙΘΑΒΒΥΚ- παρουσίασε τις εργασίες που έγιναν για τη μελέτη της αναπαραγωγής του μαγιάτικου και του κρανιού (Argyrosomus regius), και παρουσίασε τις μεθόδους που αναπτύχθηκαν για την ανάλυση σπέρματος με τη βοήθεια υπολογιστή (ComputerAssistedSpermAnalysis,CASA) και την αξιολόγηση της ποιότητάς του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο ερευνητές συμμετείχαν σε πειράματα για την παρακολούθηση της αναπαραγωγικής κατάστασης του Australasiansnapperκαι την συλλογή σπέρματος, και αξιολόγησαν τις διαδικασίες εκτροφής προνυμφών που χρησιμοποιούνται για το ίδιο είδος.
Ο Dr. Mathew Wiley, συντονιστής του προγράμματος από το ινστιτούτο PFR, και ορισμένοι από τους ερευνητές της κοινοπραξίας από την Ιαπωνία και την Αυστραλία θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη το επόμενο έτος, με την ευκαιρία του 12ου Διεθνούς Συμποσίου για την Αναπαραγωγική Φυσιολογία των Ψαριών (12th International Symposium on the Reproductive Physiology of Fish) που θα πραγματοποιηθεί στη Χερσόνησο της Κρήτης μεταξύ 15-19 Μαΐου 2023 (https://12isrpf.weebly.com). Ξεκινώντας από το 1977, το διεθνές αυτό συμπόσιο διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια, σε διαφορετική χώρα ανά τον κόσμο, και το παρακολουθούν οι σημαντικότεροι ερευνητές στον τομέα της αναπαραγωγής των ψαριώνπαγκοσμίως, καθώς και μεγάλος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) είναι ένα από τα τρία ινστιτούτα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με έδρα το Ηράκλειο, Κρήτη και εγκαταστάσεις στην Ανάβυσσο, Αττικής και Σούδα, Χανίων. Με προσωπικό 129 ατόμων και 24 τακτικούς ερευνητές, δραστηριοποιείται στην θαλάσσια βιοποικιλότητα, γενετική και γονιδιωματική, και τις υδατοκαλλιέργειες.