Σφακιά | Παρουσιάστηκε η διεθνής αποστολή του σπηλαιοβάραθρου «Στέρνες»

Από: http://hania.news/2019/03/15/σφακιά-παρουσιάστηκε-η-διεθνής-αποστ/

Το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σφακίων έγινε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό η παρουσίαση της διεθνούς σπηλαιολογικής αποστολής Στέρνες του 2018 και των αποτελεσμάτων της. Την παρουσίαση οργάνωσε ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης και ο Δήμος Σφακίων που ήταν και ο βασικός χορηγός και υποστηρικτής της όλης επιχείρησης.

Την παρουσίαση άνοιξε ο Κώστας Αδαμόπουλος, ιδρυτικό μέλος του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης (ΣΠ.Ο.Κ) με μεγάλη εμπειρία στα σπήλαια των Λευκών Ορέων, ο οποίος μίλησε για τις πρώτες ελληνικές αποστολές εξερεύνησης του σπηλαιοβάραθρου Στέρνες. Βασικός ομιλητής ήταν ο Μάρκος Διγενής φοιτητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντιπρόεδρος του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης, ο οποίος επισήμανε τη διεθνώς αναγνωρισμένη  σπηλαιολογική σημασία των Λευκών Ορέων, καθώς διαθέτουν 5 από τα 10 βαθύτερα σπήλαια της Ελλάδας εκ των οποίων τα δύο βαθύτερα (Γουργούθακας -1.208μ., Λιοντάρι -1.110μ.). Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του σπηλαιοβάραθρου των Στερνών και στα αποτελέσματα των σπηλαιολογικών αποστολών εξερεύνησης του τα τελευταία δύο χρόνια. Μεταξύ αυτών αποτελεί η νέα κατάταξη του σπηλαίου ως το έβδομο βαθύτερο της χώρας (από δέκατο που ήταν μέχρι πριν την αποστολή του 2018) λόγω της προσθήκης 127 μέτρων εξερευνημένου βάθους. Μέχρι σήμερα το συνολικό εξερευνημένο βάθος και μήκος του σπηλαίου είναι τα -585μ. και 830μ. αντίστοιχα. Παράλληλα τόνισε πως λόγω του υψηλού υψομέτρου, το σπηλαιοβάραθρο Στέρνες έχει τις προοπτικές να γίνει το βαθύτερο της χώρας. Ακολούθησε περιγραφή της καθημερινής οργάνωσης  και των αποτελεσμάτων εξερεύνησης 20 γειτονικών σπηλαίων κατά τη διάρκεια της αποστολής με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Τέλος αναφέρθηκε στους στόχους της επόμενης αποστολής (στις 27/6-7/7 2019) στο σπήλαιο των Στερνών μεταξύ των οποίων είναι η περαιτέρω εξερεύνηση, η δειγματοληψία οργανισμών και η δημιουργία κατασκήνωσης εντός του σπηλαίου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αποστολής αποτέλεσε η συμμετοχή 56 σπηλαιολόγων από 8 διαφορετικές χώρες (Ουγγαρία,Ελβετία,Αγγλία, Ρουμανία, Γαλλία, Ισπανία και Αυστραλία).

Σημαντικοί χορηγοί της αποστολής ήταν ο Δήμος Σφακίων, οι Αφοί Ζουμπουλάκη, ο Χαλκιαδάκης, η Cretan bites, η Ευρωπαική Σπηλαιολογική Ομοσπονδία και οι εταιρίες πώλησης σπηλαιολογικών προιόντων Scurion, Korda’s και Aventure Verticale.

Σημαντικοί υποστηρικτές της αποστολής ήταν η Ευρωπαική Σπηλαιολογική Ομοσπονδία, η Ε.Σ.Ε Ρεθύμνου, ο Ε.Ο.Σ. Χανίων, ο Φ.ΟΡ.Σ. Σητείας, η ΥΠΟΓΑΙΑ Αθήνας και ο ΣΠ.Ο.Κ. Ηρακλείου. 

Την παρουσίαση έκλεισε ο Βασίλης Γεροβασιλείου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ, με αντικείμενο τη θαλάσσια βιολογία και βιοποικιλότητα. Επεσήμανε ότι τα θαλάσσια σπήλαια αποτελούν χαρακτηριστικούς σχηματισμούς των βραχωδών ακτών της Μεσογείου που προσφέρουν καταφύγιο σε πλούσια και μοναδική βιοποικιλότητα. Στη θαλάσσια περιοχή των Σφακίων έχουν καταγραφεί περίπου 15 ημιβυθισμένα και εξολοκλήρου βυθισμένα θαλάσσια σπήλαια. Σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί το ΕΛΚΕΘΕ σε θαλάσσια σπήλαια των Σφακίων, σε συνεργασία με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Παλαιοβιολογίας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, ορισμένα θαλάσσια σπήλαια της περιοχής παρουσιάζουν ιδιαίτερο βιολογικό αλλά και καταδυτικό ενδιαφέρον. Τα σπήλαια αυτά, αν και βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δέχονται εισροές κρύου γλυκού νερού με προέλευση από τα γειτονικά Λευκά Όρη. Το νερό αυτό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τα οποία στηρίζουν μια πλούσια πανίδα που περιλαμβάνει σπάνια είδη σπόγγων, κοραλλιών και άλλων οργανισμών.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν οι Αντιδήμαρχοι Σφακίων κ. Γεώργιος Πρωτοπαπαδάκης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου και ο κ. Πέτρος Σοφούλης. Επίσης παρόντες ήταν δημοτικού σύμβουλοι, σπηλαιολόγοι απ’ όλη την Κρήτη, την Αθήνα αλλά και απλοί πολίτες και κάτοικοι του δήμου Σφακίων, οι οποίοι ήρθαν να ενημερωθούν για το σπηλαιολογικό ενδιαφέρον του τόπου τους.

Στο τέλος δόθηκε η δυνατότητα για ερωτήσεις και συζήτηση.

Comments are closed.