Ένα τηλεκατευθυνόμενο εργαλείο για τους ερευνητές στη θάλασσα

Ένα τηλεκατευθυνόμενο εργαλείο για τους ερευνητές στη θάλασσα

Η δοκιμή ενός υποθαλάσσιου drone θα γίνει σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης από επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι τυπικές διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου το ΙΘΑΒΒΥΚ- ΕΛΚΕΘΕ να αποδεχτεί μία δωρεά που αφορά σε R.O.V. της αμερικάνικης εταιρείας Trident (Τρίαινα) που φτάνει ως 100 μέτρα βάθος.

Σήμερα, η διοίκηση και οι επιστήμονες του Ινστιτούτου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις δυνατότητές του προκειμένου να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν κατάλληλα.

Ένα τηλεκατευθυνόμενο εργαλείο για τους ερευνητές στη θάλασσα

Πρόκειται για ένα εύχρηστο, τηλεκατευθυνόμενο εργαλείο που είναι τα μάτια του ερευνητή μέσα στη θάλασσα.

Το ΕΛΚΕΘΕ διαθέτει ήδη R.O.V. που προσφέρεται για διαφορετική χρήση, μεταφέρεται μονάχα με σκάφος, χρειάζεται χειρισμό από εξειδικευμένο προσωπικό και ομάδα συντήρησής του.

Το υποθαλάσσιο drone που θα βουτήξει σήμερα σε δεξαμενή του Ενυδρείου προσφέρεται για εκπαίδευση, αφού μπορεί να το χειριστεί κάποιος χωρίς να έχει τόσο εξειδικευμένες γνώσεις.

Στόχος είναι να έχουν την ευκαιρία ακόμα και μαθητές από σχολεία της Κρήτης να αναλάβουν τον ρόλο θαλάσσιου βιολόγου και να αποκτήσουν εμπειρίες που δεν μπορούν να έχουν μέσα στην τάξη. Υπάρχει η προοπτική, στο μέλλον να περιέλθουν περισσότερα πολύτιμα εργαλεία στους κόλπους του ΙΘΑΒΒΥΚ, να εμπλουτίσει, δηλαδή, τον στόλο του. Ο πρώην διευθυντής στο ΙΘΑΒΒΥΚ – ΕΛΚΕΘΕ,  δρ. Αντώνης Μαγουλάς, αναφέρει στην «Π» πως το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο drone μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών.

Ένα τηλεκατευθυνόμενο εργαλείο για τους ερευνητές στη θάλασσα

«Οι μαθητές θα ξεφύγουν από την απλή συσσώρευση γνώσεων,  σκοπός μας είναι η γνώση να παράγεται μέσα από την έρευνα και την παρατήρηση», εξηγεί.  Προσφέρεται για έρευνα που αφορά, μεταξύ άλλων, στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Σημειώνεται πως προβολή του συγκεκριμένου μηχανήματος έχει γίνει και από το National Geographic, ενώ παρουσιάζεται σε ανοιχτές πλατφόρμες, προκειμένου η πληροφορία να είναι προσβάσιμη σε όποιον ενδιαφέρεται. Ενδιαφέρον έχει μία επίδειξη που έγινε πριν από δύο μήνες στην πόλη Τάμπα στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ.

Comments are closed.