ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ

Title: Βελτιστοποίησης της παραγωγής μαγιάτικου (Seriola dumerilli) με αξιοποίηση καινοτόμου διατροφικής διαχείρισης

Funding Source: EP Fisheries

Budget IMBBC: 251,443€

Start / End Date: 2018 - 2021

Web site URL: https://amberjack.gr/


Project Progress: 100%

Principal Investigator:

George Rigos

Project Members:

Research Directions:

Fish nutrition and feeding

Fish health

Description:

The project aims to evaluate innovative semimoist feeds which will accelerate the production of amberjack by more effective feeding conversion and thus less environmental pollution. Moreover, the design of medicated diets in order to replace baths with chemicals and effectively confront important parasitic infections (monogeneans) was included in the goals of the project.


ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΓΙΑΤΙΚΟΥ (SERIOLA DUMERILI) ΜΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Σκοπός

Η επιτάχυνση της ανάπτυξής του Μαγιάτικου με παράλληλα καλύτερη αξιοποίηση της τροφής και μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και η αποτελεσματική και πρακτική αντιμετώπιση  μονογενών εξωπαρασίτων που προσβάλλουν τα βράγχια και δημιουργούν σοβαρές εποχιακές θνησιμότητες.

Στόχοι

Α) Η ανεύρεση καινοτόμων σιτηρεσίων με τη χρήση τεχνολογίας semimoist που θα επιταχύνουν την  παραγωγή του μαγιάτικου, με αποτελεσματικότερη μετατρεψιμότητα της τροφής και μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Β) Ο σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού θεραπευτικού προγράμματος με τη χρήση φαρμακούχας τροφής, για την αντιμετώπιση του μονογενούς παρασίτου Zeuxapta seriolae

Μεθοδολογία

Α) Σχεδιασμός και παρασκευή πειραματικών σιτηρεσιων (semimoist) σε εργαστηριακή κλίμακα (ΕΛΚΕΘΕ). Αξιολόγηση (screening) των διαφορετικών σιτηρεσίων σε  εργαστηριακή κλίμακα. Μέτρηση παραμέτρων ανάπτυξης και επιλογή της καλύτερης τροφής για χρήση σε παραγωγική κλίμακα (ΕΛΚΕΘΕ). Παραγωγή του επιλεγμένου σιτηρεσίου σε βιομηχανική κλίμακα (Argofish). Δοκιμή του επιλεγμένου σιτηρεσίου σε παραγωγική κλίμακα (Argofish). Αξιολόγηση/Μέτρηση παραμέτρων ανάπτυξης του επιλεγμένου σιτηρεσίου σε παραγωγική κλίμακα (ΕΛΚΕΘΕ).

Β) Μέτρηση φαρμακοκινητικής του αντιπαρασιτικού πραζικουαντέλη (PZQ) σε επιλεγμένους ιστούς του μαγιάτικου με χρωματογραφία μετά από διαφορετικές δοσολογίες & διάρκεια χορήγησης (ΕΛΚΕΘΕ). Επιλογή του καλύτερου προγράμματος θεραπείας για εφαρμογή σε παραγωγική κλίμακα (ΕΛΚΕΘΕ). Χορήγηση του επιλεγμένου θεραπευτικού σχήματος για την αντιμετώπιση του  εξωπαράσιτου Zeuxapta  seriolae που προσβάλλει το μαγιάτικο σε παραγωγική κλίμακα (Αrgofish). Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του θεραπευτικού σχήματος σε παραγωγική κλίμακα  (ΕΛΚΕΘΕ).

Αποτελέσματα και αξιολόγηση αυτών σε σχέση με τους τεθέντες στόχους

Συμπερασματικά, το ποσοστό υγρασίας αυξημένο 10-12% από τα κοινά εμπορικά σιτηρέσια δείχνει να επιδρά θετικά στην αξιοποίηση της τροφής για το εκτρεφόμενο μαγιάτικο, την ανάπτυξή του αλλά και την ποιοτική σύστασή του. Σχετικά με τη αντιπαρασιτική χρήση της PZQ, τα ευρήματα του έργου επιβεβαιώνουν την υψηλή ανθελμινθική αξία της (>80% μείωση του παρασιτικού φορτίου), επιβεβαιώνοντας και την διαθέσιμη βιβλιογραφία.

Επιπτώσεις στην Ελληνική και ενδεχομένως διεθνή, υδατοκαλλιέργεια/αλιεία/περιβάλλον

Η χρήση νέων σιτηρεσίων πιο αποδοτικών για την ανάπτυξη των υποσχόμενων εκτρεφόμενων ειδών, όπως το μαγιάτικο, προσδίδουν οικονομικά πλεονεκτήματα για τους παραγωγούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τη δυνατότητα μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λόγω μικρότερων απωλειών (τροφή, περιττώματα κλπ) στο περιβάλλον. Παράλληλα, η χρήση διατροφικών θεραπευτικών σχημάτων πλεονεκτεί ξεκάθαρα σε σύγκριση με τη χρήση χημικών μέσω εμβαπτίσεων, λόγω της πολύ ευκολότερης και πιο οικονομικής χορήγησης τους, ανεξαρτησίας από καιρικές συνθήκες,  και φυσικά φιλικότερης προς το περιβάλλον.

Τελικά Συμπεράσματα

Η τεχνολογίας semimoist στα σιτηρέσια του μαγιάτικου αποτελεί μία υποσχόμενη και καινοτόμο λύση για την επιτάχυνση  της ανάπτυξης του, με αποτελεσματικότερη μετατρεψιμότητα της τροφής και μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Επίσης,  ο σχεδιασμός θεραπευτικών προγραμμάτων με τη χρήση φαρμακούχας τροφής με PZQ, φάνηκε να είναι εξίσου αποτελεσματική με την εφαρμογή  εμβαπτίσεων για την αντιμετώπιση των μονογενών παρασίτων που απασχολούν την παραγωγή του μαγιάτικου.