Πριν πάτε στην παραλία… σερφάρετε από το κινητό σας

Πηγή εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ: https://www.patris.gr/2022/11/04/prin-pate-stin-paralia-serfarete-apo-to-kinito-sas/

Πριν πάτε στην παραλία… σερφάρετε από το κινητό σας

ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Λίγο πριν βάλει κανείς πλώρη για μία παραλία, μπορεί να ρίξει μια ματιά στο κινητό του για να δει τι καιρικές συνθήκες επικρατούν, να ενημερωθεί για είδη καταδυτικού ενδιαφέροντος και αν το μέρος διαθέτει υποδομές για ΑμΕΑ.

Όλα αυτά χάρη στο πρόγραμμα SocioCoast, στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε μια διαδικτυακή πλατφόρμα γνώσης και μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που σκοπό έχει να προσφέρει πληροφορίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες επιλεγμένων ακτών της Κρήτης και της Κύπρου οι οποίες διαθέτουν Γαλάζια Σημαία. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν α) τουριστικές παροχές (π.χ. WC, ντουζ, αποδυτήρια, πρόσβαση AμEA), β) μετεωρολογικά και ωκεανογραφικά δεδομένα (π.χ. άνεμος, ρεύματα, καιρικές συνθήκες) και γ) δεδομένα βιοποικιλότητας (π.χ. είδη καταδυτικού ενδιαφέροντος, ξενικά, επικίνδυνα είδη).

Στο έργο συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

Έχει διάρκεια δύο ετών και ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2023.

Η δρ. Εύα Χατζηνικολάου

Η δρ Εύα Χατζηνικολάου, συνεργαζόμενη ερευνήτρια Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, ΕΛΚΕΘΕ, αναφέρει πως το έργο έχει και τουριστικό στόχο και περιβαλλοντικό. Αρχικά οι επισκέπτες των περιοχών αυτών θα μπορούν να ενημερωθούν για την βιοποικιλότητα των συγκεκριμένων παραλιών με Γαλάζια Σημαία όσον αφορά κυρίως τα θαλάσσια είδη που είτε είναι ενδιαφέροντα για παρατήρηση αναψυχής, είτε είναι επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγονται.

Επίσης θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν ή για τις προβλέψεις των επόμενων ημερών. Παράλληλα όμως, θα μπορούν οι ίδιοι οι επισκέπτες να στέλνουν πληροφορίες και παρατηρήσεις μέσω της εφαρμογής, γεγονός που θα ενισχύσει και την περιβαλλοντική αφύπνιση του κόσμου.

«Αν για παράδειγμα παρατηρήσουν βλάβες ή φθορές σε τουριστικές εγκαταστάσεις μπορούν να το αναφέρουν. Αν κάνουν μια βουτιά και δουν ένα είδος ψαριού που δεν έχει αναφερθεί στην περιοχή μπορούν να το φωτογραφήσουν και να μας ενημερώσουν μέσω της εφαρμογής», αναφέρει και προσθέτει πως «η εφαρμογή μπορεί να φανεί χρήσιμη σε έναν επισκέπτη που θα θέλει να οργανώσει το πρόγραμμα της ημέρας. Θέλει να πάει για κατάδυση; Μπορεί να επιλέξει μια παραλία με πολλά και ενδιαφέροντα θαλάσσια είδη. Θέλει να πάει για wind surfing; Μπορεί να επιλέξει μια παραλία με ευνοϊκούς ανέμους».

Οι παραλίες με Γαλάζια Σημαία που έχουν επιλεχθεί  στην Κρήτη είναι η παραλία Κοκκίνη Χάνι, η παραλία Καστρί, η Ελούντα, ο Αδελιανός Κάμπος και το Φοινικόδασος στο Βάι. Από αυτές οι δύο τελευταίες είναι και περιοχές Natura.

Το έργο SocioCoast (https://sociocoast.eu/) έχει τίτλο «Ενίσχυση της Προβολής Παραλιών και Παράκτιων Περιοχών και Αναφορών Προβλημάτων με Πληθοπορισμό» και συγχρηματοδοτείται  από  την  Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Το επίσημο website του προγράμματος: https://sociocoast.eu/

Comments are closed.