Σαντορίνη: Νέα «μάτια» στο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο

Πηγή “Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”

Σαντορίνη: Νέα «μάτια» στο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο

Σαντορίνη: Νέα «μάτια» στο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο

Το μοναδικό υποθαλάσσιο ηφαιστειακό παρατηρητήριο στη Μεσόγειο.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη ωκεανογραφική αποστολή που χρηματοδοτείται από τον δήμο Θήρας για την παρακολούθηση του ενεργού υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπο. Στο διάστημα από 12-15 Ιουνίου 2023, εκτελέστηκε με το ελληνικό ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει ο δήμος με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

 

Στόχος της αποστολής ήταν η πόντιση επιπρόσθετων εξειδικευμένων επιστημονικών οργάνων του ερευνητικού προγράμματος «SANTORY: SANTORini seafloor’s observatorY» (www.santory.gr) με επιστημονικά υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού, για την οπτική καταγραφή του ενεργού υδροθερμικού πεδίου του ηφαιστείου, τη μέτρηση της θερμοκρασίας των υδροθερμικών καμινάδων, την παρακολούθηση των φυσικών παραμέτρων του υδροθερμικού πεδίου και τη συντήρηση των ήδη ποντισμένων, από τον περασμένο Δεκέμβριο, επιστημονικών οργάνων. Η εκτέλεση όλων των εργασιών έγινε με τη χρήση του υποβρύχιου Τηλεκατευθυνόμενου Οχήματος (Max Rover) που διαθέτει το ΕΛΚΕΘΕ.

Ο δήμος Θήρας συνέβαλε οικονομικά στην προσπάθεια των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για την πόντιση των νέων επιστημονικών οργάνων και τη συντήρηση του ρηχού υποθαλάσσιου ηφαιστειακού παρατηρητηρίου (SANTORY) στον κρατήρα του Κολούμπο, σε βάθος 500μ. Είναι το μοναδικό υποθαλάσσιο ηφαιστειακό παρατηρητήριο στην Μεσόγειο!!

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο μελετάται εντατικά τα τελευταία 20 χρόνια από τους επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του ΕΛΚΕΘΕ και των κορυφαίων ξένων Ινστιτούτων/Πανεπιστημίων (INGV, GEOMAR, Univ. of Hamburg, Univ. of Rhode Island, ENS) αλλά και του Τμήματος Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), οι οποίοι βρίσκονται σε άριστη συνεργασία με τον δήμο Θήρας και ενημερώνουν για τις υποθαλάσσιες έρευνες και τους θαλάσσιους γεωκινδύνους στην περιοχή της Σαντορίνης-Κολούμπο.

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα SANTORY “SANTORini’s seafloor volcanic observatorY” είναι ένα καινοτόμο διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στη συνεχή παρακολούθηση του Κολούμπο με τη χρήση καινοτόμων οργάνων θαλάσσιας τεχνολογίας όπως υπερφασματικούς αισθητήρες, αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας, φασματόμετρο ακτινοβολίας, και τη λήψη δεδομένων και δειγμάτων για την ανάλυση των καμινάδων του υδροθερμικού πεδίου. Τα δεδομένα που καταγράφονται από τα επιστημονικά όργανα στον κρατήρα του ηφαιστείου θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θήρας και την κατασκευή εξειδικευμένων χαρτών ηφαιστειακής επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση των ωκεανογραφικών αποστολών και να συντηρηθούν τόσο τα όργανα παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστειακού παρατηρητηρίου, όσο και να εκτελούνται συνεχώς νέες μετρήσεις στον Κολούμπο σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Ο δήμος Θήρας δηλώνει πως πάντα θα είναι αρωγός σε καινοτόμες επιστημονικές προσπάθειες, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το SANTORY θα αποτελέσει πρότυπο σύστημα για την ανάπτυξη ρηχών ηφιαστειακών υποθαλάσσιων παρατηρητηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι του ερευνητικού έργου είναι η ερευνήτρια Β Δρ. Παρασκευή Πολυμενάκου (ΕΛΚΕΘΕ) και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού (ΕΚΠΑ).

Το SANTORY χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο της «1ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων ΕΛΙΔΕΚ για Μέλη ΔΕΠ και ερευνητές και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας», διάρκειας τριών ετών.

 

Comments are closed.