Υπογραφή δύο ακόμα συμβάσεων για την κατασκευή του Καταδυτικού Πάρκου Αποκορώνου

Υπογράφηκαν σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουλίου, στο Δημαρχείο  στις Βρύσες, δυο ακόμα συμβάσεις που αφορούν την κατασκευή του Καταδυτικού Πάρκου Αποκορώνου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, η πρώτη σύμβαση -προϋπολογισμού 70.003 εευρώ- αφορά την εγκατάσταση του υποθαλάσσιου αγκυροβολίου του Καταδυτικού Πάρκου, το οποίο στην επιφάνεια της θάλασσας συνίσταται από πέντε στοιχεία πρόσδεσης (πλωτήρες) σκαφών. Περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση των πάσης φύσεως υλικών και εξαρτημάτων που θα απαιτηθούν για την ασφαλή πρόσδεση και παραμονή των σκαφών των επισκεπτών του Πάρκου. Πέραν αυτού αντικείμενο της σύμβασης είναι και η προμήθεια και εγκατάσταση των φωτοσημαντήρων οριοθέτησης του Καταδυτικού Πάρκου, περιλαμβανομένων των στοιχείων αγκύρωσής τους στον πυθμένα. Για την υλοποίηση της σύμβασης, προβλέπεται η συμβολή συνεργείου δυτών το οποίο θα εκτελέσει τις εργασίες αγκύρωσης στον πυθμένα του καταδυτικού πάρκου.

Ενώ το  αντικείμενο της δεύτερης σύμβασης – προϋπολογισμού 199.144 €-  αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση των βασικών στοιχείων επίσκεψης του Καταδυτικού Πάρκου Δήμου Αποκορώνου, ήτοι 37 κύριων μονάδων τεχνητών ενδιαιτημάτων (υφάλων) προς εγκατάστασή τους στη χωροθετημένη περιοχή του Καταδυτικού Πάρκου  εκ των οποίων προσδιορίζονται οι επί μέρους καταδυτικές διαδρομές. Τα περιγραφόμενα τεχνητά ενδιαιτήματα κατασκευάζονται αποκλειστικά σύμφωνα με τεχνολογία του ΕΛΚΕΘΕ, κατοχυρωμένη με Ελληνικά, Ευρωπαϊκά και διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Συγκεκριμένα, η εν λόγω τεχνολογία φέρει πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους φορείς.

Οι εν λόγω ύφαλοι εγκαθίστανται σε υποδομές καταδυτικής αναψυχής, αναβαθμίζοντας αισθητικά το ευρύτερο θαλάσσιο οικοσύστημα και ενισχύοντας την βιοποικιλότητα. Η αρχή λειτουργίας των τεχνητών ενδιαιτημάτων βασίζεται στην κατασκευή μονάδων οι οποίες δύνανται να χρησιμοποιηθούν εντός θαλασσίων περιοχών με αυξημένο καταδυτικό ενδιαφέρον, δρώντας συμπληρωματικά με το υφιστάμενο φυσικό περιβάλλον. Έτσι περαιτέρω, σε περιπτώσεις περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων καταδυτικών προορισμών, η εγκατάσταση των υφάλων συνεισφέρει στην αναβάθμιση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το έργο υπενθυμίζουμε ότι χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης  και μετά από μακροχρόνιες και πολυεπίπεδες προσπάθειες της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου Αποκορώνου υλοποιείται.

Comments are closed.