ω3NUTRICARE
Research Directions:
Fish quality and safety
Description:
OMEGA-3 NUTRICARE
Έρευνα και ανάπτυξη αντιφλεγμονωδών λειτουργικών τροφίμων, υψηλής διατροφικής αξίας, εμπλουτισμένων με ιχθύλεαια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, αξιοποιώντας παραπροϊόντα της Ελληνικής αλιείας και υδατοκαλλιεργειών
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με ω-3 λιπαρά οξέα με αντι-φλεγμονώδεις δράσεις, σε ποσότητες κλινικά αποδεδειγμένα ωφέλιμες για μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η σύνθεση των προϊόντων θα περιέχει ιχθυέλαιο πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, υψηλής διατροφικής αξίας το οποίο θα προκύψει από την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της Ελληνικής αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών- υδατοκαλλιεργειών.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ιχθυελαίων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα από παραπροϊόντα της Ελληνικής αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών-υδατοκαλλιεργειών και στην ενσωμάτωσή τους σε βιομηχανικές συνταγές λειτουργικών τροφίμων με αντι-φλεγμονώδεις δράσεις. Η εισαγωγή του ιχθυελαίου στην Βιομηχανική πρακτική αναμένεται να έχει άμεσο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας – οικονομικής και κοινωνικής – για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Η αξιοποίηση για πρώτη φορά του ιχθυελαίου στην ανάπτυξη βιομηχανικών-λειτουργικών προϊόντων με αντιφλεγμονώδεις δράσεις αναμένεται να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Κατά τη διάρκεια του έργου, θα πραγματοποιηθούν κατάλληλες δράσεις στην Βιομηχανία Τροφίμων, στην επιστημονική κοινότητα, καθώς και στο ευρύ κοινό για την ανάδειξη της σπουδαιότητας των πλούσιων σε ω-3 ιχθυελαίων, στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.