ω3NUTRICARE

Title: Research and development of high nutritional value anti-inflammatory functional foods, enriched in n-3 fatty acids sourced from Greek fisheries and farming byproducts.

Funding Source: EPAnEK

Budget IMBBC: 69,770€

Start / End Date: 2019 - 2022

Web site URL:


Project Progress: 100%

Principal Investigator:

Kriton Grigorakis

Project Members:

Research Directions:

Fish quality and safety

Description:

OMEGA-3 NUTRICARE

Έρευνα και ανάπτυξη αντιφλεγμονωδών λειτουργικών τροφίμων, υψηλής διατροφικής αξίας, εμπλουτισμένων με ιχθύλεαια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, αξιοποιώντας παραπροϊόντα της Ελληνικής αλιείας και υδατοκαλλιεργειών

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με ω-3 λιπαρά οξέα με αντι-φλεγμονώδεις δράσεις, σε ποσότητες κλινικά αποδεδειγμένα ωφέλιμες για μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η σύνθεση των προϊόντων θα περιέχει ιχθυέλαιο πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, υψηλής διατροφικής αξίας το οποίο θα προκύψει από την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της Ελληνικής αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών- υδατοκαλλιεργειών.

Μέσα από τη δράση αναμένεται να παραχθούν αποτελέσματα για την:

Δημόσια Υγεία
- Παραγωγή υψηλής θρεπτικότητας τροφίμων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα που πιθανόν να συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακή νόσος, διάφοροι τύποι καρκίνου και εκφυλιστικά νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος.
- Ανάδειξη της σπουδαιότητας της Μεσογειακής Διατροφής ως υγιεινό πρότυπο διατροφής μέσω της κατανάλωσης προϊόντων εμπλουτισμένων με ιχθυέλαια υψηλής περιεκτικότητας σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Ελληνική Οικονομία
- Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με ταυτόχρονη αξιοποίηση των παραπροϊόντων της δραστηριότητάς του.
- Ανάπτυξη και παραγωγή πρότυπης Α’ βιομηχανικής ύλης ιχθυελαίων με εξαγωγικές δυνατότητες.
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ιχθυελαίου στον πρωτογενή τομέα.
- Αύξηση της οικονομικής- βιομηχανικής δραστηριότητας μέσω ανάπτυξης καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων.
- Ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας με τις συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών μέσω των δράσεων έρευνας και ανάπτυξης.
Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων
- Επικέντρωση της Βιομηχανίας στην παραγωγή προϊόντων με Ελληνικές Α’ ύλες.
- Ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας.
- Ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
- Ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης.
- Υποστήριξη των ελληνικών υδατοκαλλιεργειών.
Κοινωνία
- Ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
- Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.
- Αναβίωση της ελληνικής αλιείας.
Περιβάλλον
- Ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
- Αποτελεσματική αξιοποίηση της ελληνικής θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
- Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μεταποίησης των αποβλήτων (κεφάλια, κόκκαλα, γονάδες, δέρμα).
- Αειφόρος ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλιείας και υδατοκαλλιεργειών με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.